Nopeasti imeytyvät hiilihydraatit heikentävät verisuonten toimintaa

Jo jonkin aikaa on tiedetty, että ruokavalion korkea glykeeminen kuorma (GK, sokerikuorma) on merkittävä sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Glykeeminen kuorma muodostuu hiilihydraattien määrästä ja niiden imeytymisnopeudesta (GI, glykeeminen indeksi).

Yksi hiilihydraattien sydän- ja verisuoniterveyttä haittaava vaikutusmekanismi on nyt selviämässä, kun israelilaistutkijat mittasivat tiettävästi ensimmäistä kertaa hiilihydraattien vaikutusta verisuonten toimintaan.

Koehenkilöt olivat keski-ikäisiä, terveitä mutta ylipainoisia miehiä ja naisia. He nauttivat aamulla vettä, glukoosiliuosta (sokeriliuosta), maissihiutaleita tai runsaskuituisia muroja. Aterioiden jälkeen heidän verensokeriaan ja valtimoidensa laajenemiskykyä mitattiin.

Aterioiden hiilihydraattien määrä (vettä lukuunottamatta) oli tasattu 50 grammaan. Aterioiden GI-arvoiksi (glykeeminen indeksi) mitattiin glukoosiliuokselle vertailuarvo 100, maissihiutaleille 77 ja runsaskuituisille muroille 40. Korkeampi GI-arvo tarkoittaa, että hiilihydraatti imeytyy nopeammin ja verensokeri nousee aterian jälkeen korkeammalle.

Glukoosiliuosta ja maissihiutaleita nauttineilla valtimoiden laajenemiskyky heikentyi merkittävästi aterian jälkeen. Runsaskuituisia muroja ja vettä nauttineilla muutos oli vain vähäinen.

Heikentynyt valtimoiden laajenemiskyky voi lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Myös suomalaisten perusruokien glykeeminen indeksi on yleensä korkea. Tässä tutkimuksessa mitattu maissihiutaleiden GI (77) vastaa läheisesti suomalaisen kaurapuuron (74) ja ruisleivän (77) tai keitetyn perunan keskimääräistä (75) GI:tä.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä. The Acute Effect of Various Glycemic Index Dietary Carbohydrates on Endothelial Function in Nondiabetic Overweight and Obese Subjects

Muita lähteitä:
A Systematic Review of the Evidence Supporting a Causal Link Between Dietary Factors and Coronary Heart Disease ;
Methodologic considerations in the measurement of glycemic index: glycemic response to rye bread, oatmeal porridge, and mashed potato ;
International table of glycemic index and glycemic load values: 2002