Heikkilä vastaa Voutilaiselle

Lue ensin: ETL Eeva Voutilainen kuvittelee

Koska Eeva Voutilainen ei kolumnissaan edes pilkannut Antti Heikkilän ruokavaliota vaan itse keksimäänsä ruokavaliota, niin julkaisen tämän Heikkilän vastauksen erillisessä artikkelissa. Annan puheenvuoron Heikkilälle.

Todellakin, kirjoitus oli tunteenomainen purkaus. Ymmärtääkseni nämä agronomiliittoon kuuluvat ravintoneuvojat ovat nykyisin hämmentyneessä tilassa sillä heidän ulkoaoppimansa asiat eivät ole toimineet käytännössä. Päin vastoin nykytukimus ja ihmisten nykyinen terveyden tila viittaavat että heidän runsashiilihydraattinen ja vähärasvainen ruokavaliosuosituksensa on ajamassa väestön terveyskatastrofiin.

Itse suosittelen luonnon rasvoja keinotekoisten sijaan, sillä kokemukseni mukaan juuri kasvisperäiset pääosin omega-6 pohjaiset rasvat ovat hyvin ongelmallisia. Jos sitteen katsoo vaikkapa KTL:n Suomen tilastoja niin esimerkiksi 1979 65% miehistä käytti leivän päällä voita kun taas 2005 enää 5%. Kevyt-ja rasvaton maito kattoivat lähes koko kulutuksen täysmaidon sijaan v 2005. Miehistä ylipainosia v 1979 oli 40% kun taas 2005 60%. Samaten diabetes on levinnyt viimeisen 15 vuoden aikana epidemian lailla. Täytyy olla hullu, politiikko, uskovainen tai sitten ravintoterapeutti jos luulee että maitorasvat ovat vaarallisia.

Koko vähärasvaisuuden teoriaa ei ole koskaan osoitettu oikeaksi. P.Puskan johdolla tehty Pohjois-Karjalatutkimus sisältää monia metodologisia virheitä joita on kritisoitu ulkomailla. Suomessakin asiaa ovat kritisoineet osa tutkimukseen osallistuneista. Se että asia elää edelleen johtuu enemmänkin politiikasta ja tutkimusen rahoittaneiden tahojen intresseistä kuin totuudesta.

Esimerkiksi maitorasvojen todellisista vaikutuksista tiedetään nykyään paljon enemmän. Ruotsissa on 1999 kehitetty menetelmä mitata kuinka paljon kukin on käyttänyt elämänsä aikana maitorasvoja mittaamalla rasvakudoksen C15 ja C17 rasvahappojen pitoisuus. Kyseiset rasvat syntyvät vain märehtijän pötsissä. Ihmisen rasvahapot ovat parillisia hiiliketjuja. On sitten ilmaantnut yllätys, yllätys: Mitä enemmän maitorasjoja, sitä vähemmän sydäninfarktia, sama pätee myös painoon ja naisten rintasyöpään. Maitorasvat laihduttavat ja ehkäisevät syöpää. Nuorille tytöille maitorasvojen käyttö olisi ensiarvoisen tärkeää. Tätä tietoa ei sitten Suomesta saa, ymmärrettävistä syistä.

Diabetes on lisääntynyt täsmälleen samassa suhteessa tärkkelyspitoisten hiilihydraattien myötä. Tieto on Yhdysvalloista. Hiilihydraatit ovat diabeteksen pääasiallinen syy. Muut ovat vähämerkityksellisiä. Ennen diabetesta hoidettiin rajoittamalla hiilihydraatteja. Nyt hoitokäytännöt ovat muuttuneet. Diabeetikkokin saa “makeilla” nykyaikana kunhan ottaa lääkkensä. Siitä taas hyötyy lääketeollisuus. Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on paljon luotettavaa tutkimustietoa sellaisista yliopistoista kuin Harvard, Stanford, UCLA, Tuft ja Duke. Kertakaikkiaan mitään haittoja ei ole tullut esiin, päinvastoin vain hyviä asioita.

Millään tiedolla tai teorialla ei sinänsä ole merkitystä jos se ei toimi käytännössä. 35 vuotta kliinistä työtä tehneenä lääkärinä on tullut nähtyä yhtä sun toista miten nuo loistavat ideat romahtavat käytännössä. Itselle on kertynyt kokemusta joko suoraan tai sähköpostipalautteiden ansiosta jos muutaman tuhannen ihmisen verran vähähiilihydraattisen ravinnon eduista. Kokemusta on myös vajaasta sadasta diabetespotilaasta suoraan. He ovat kaikki päässeet kaikista lääkkeistä pelkästään ruokavalion avulla. Parasta, että ihmiset ovat tehneet kaiken itse ilman asiantuntijoita. Kysymys on vain oikean tiedon saamisesta. Dieetin nopeat suotuisat vaikutukset ovat innostuttaneet ihmiset jatkamaan.

Antti Heikkilä