Lihaa vai ei?

Yhdysvaltain kansanterveyslaitoksen (National Institutes of Health) tutkimuksessa seurattiin erilaisten lihatuotteiden syönnin yhteyttä kuolleisuuteen. Tutkimuksessa oli mukana puoli miljoonaa 50-71-vuotiasta maan kansalaista ja seuranta-aika oli 10 vuotta.

“Punaiseksi lihaksi” laskettiin seuraavat elintarvikkeet: pekoni, naudanliha, leikkeleet, kinkku, hampurilaiset, hotdogit, maksa, porsaanliha, makkara, pihvit, pizza, chiliruoat, lasagne ja muhennokset.

“Valkoiseksi lihaksi” laskettiin siipikarjaleikkeleet, kana, purkkitonnikala, ja siipikarjan lihasta valmistetut vähärasvaiset makkarat ja hotdogit.

Käsitellyksi lihaksi laskettiin pekoni, makkara, leikkeleet, kinkku ja hotdogit.

Tutkimuksessa seuratuista henkilöistä eniten punaista tai käsiteltyä lihaa käyttäneellä viidenneksellä (20 % henkilöistä) oli lievästi kohonnut kuolleisuuden riski vähiten näitä käyttäneeseen viidennekseen verrattuna.

Eniten valkoista lihaa käyttäneellä viidenneksellä taasen oli lievästi matalampi kuolleisuuden riski vähiten valkoista lihaa käyttäneeseen viidennekseen verrattuna.

Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä. Meat Intake and Mortality ; A Prospective Study of Over Half a Million People

Toisessa tutkimuksessa Oxfordin yliopistolla Englannissa seurattiin kasvissyöjien ja sekasyöjien kuolleisuutta. Tutkimuksessa oli mukana yli 64 000 englantilaista 20-89-vuotiasta henkilöä ja seuranta-aika oli hieman päälle 10 vuotta.

Tässä tutkimuksessa kasvissyöjien ja sekasyöjien kuolleisuus oli täsmälleen samaa luokkaa. Mielenkiintoisena yksityiskohtana kummankin tutkimuksessa mukana olleen ryhmän kuolleisuus oli huomattavasti matalampaa kuin englantilaisten keskimäärin.

Tutkimus julkaistaan American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Mortality in British vegetarians: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Oxford)

Lopuksi muistutettakoon, että nämä molemmat tutkimukset olivat tilastollisia tutkimuksia. Ne voivat osoittaa tilastollisen yhteyden, mutta eivät välttämättä syy- ja seuraussuhdetta.

Ensimmäistä tutkimusta katsoen punaista lihaa paljon käyttäneillä oli tilastollisesti kohonnut kuoleman riski ja valkoista lihaa paljon käyttäneillä laskenut kuoleman riski, mutta tästä ei voida varmuudella päätellä, että punaista lihaa vähentämällä tai valkoista lisäämällä eläisi pidempään. Käsiteltyä lihaa oli otettu mukaan myös muihin luokituksiin, joten punaisen lihan syönti voi käytännössä tarkoittaa suurempaa hampurilaisten, ranskanperunoiden ja sokeroitujen juomien (eli tyypillisen pikaruoan) käyttöä.