Miksi jotkut lihovat herkemmin?

Tuore Pohjois-Amerikkalainen tutkimus tuo mahdollisesti vastauksen tärkeisiin kysymyksiin: Miksi jotkut ihmiset lihovat herkemmin kuin toiset, ja miksi erilaiset laihdutusmenetelmät tuottavat erilaisia tuloksia eri ihmisillä?

276 koehenkilöltä mitattiin insuliinivaste eli veren insuliinipitoituus puoli tuntia sokerirasituskokeen jälkeen. Yksi insuliinihormonin keskeisistä tehtävistä on kuljettaa sokeri verestä kudoksiin. Koehenkilöiden rasvan saantia, painoa ja vyötärönympärystä seurattiin kuuden vuoden ajan.

Tutkijat havaitsivat, ettei rasvan määrällä ollut keskimäärin merkittävää vaikutusta painoon ja vyötärönympärykseen. Kuitenkin niillä henkilöillä, jotka söivät suhteellisen vähän rasvaa, insuliinivasteella oli vahva yhteys painon ja vyötärönympäryksen kehittymiseen. Suhteellisen paljon rasvaa syöneillä ei havaittu vastaavaa yhteyttä.

Kun insuliinivaste oli korkea, painonnousu oli vähärasvaisella ruoalla 1,8 kg enemmän kuin runsasrasvaisella ruoalla. Matalalla insuliinivasteella ja vähärasvaisella ruoalla painonnousu oli taasen 4,5 kg vähäisempää.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. A novel interaction between dietary composition and insulin secretion: effects on weight gain in the Quebec Family Study

Näyttäisi siis siltä, että henkilöt, joilla on tavallista korkeampi insuliinivaste, lihovat herkemmin. Tässä tapauksessa kannattaisi lisätä rasvan osuutta ruokavaliossa. Insuliinivastettakin voisi periaatteessa laskea runsasrasvaisella ja vähähiilihydraattisella ruoalla, mutta muutoksen käytännön vaikutusta ei tässä tutkittu.

Samassa lehdessä kerrottiin myös kaksostutkimuksesta, jonka mukaan perintötekijöillä on suurempi vaikutus lasten painoindeksiin ja vyötärönympärykseen kuin ympäristötekijöillä. Evidence for a strong genetic influence on childhood adiposity despite the force of the obesogenic environment