Liikunta, lihavuus ja laihdutus

Viime vuosikymmenten aikana on suurella osalla länsimaisesta väestöstä liikunnan tai muunlaisen fyysisen aktiivisuuden määrä vähentynyt. Samanaikaisesti lihavuus on yleistynyt. Varsin yleinen olettamus onkin, että lihavuus on osittain seurausta vähäisestä liikunnasta.

Englantilaisen Cambridgen yliopiston tutkijat selvittivät fyysisen aktiivisuuden ja painonnousun vaikutuksia toisiinsa. Tutkijat seurasivat viiden vuoden ajan 393 keski-ikäisen henkilön fyysistä aktiivisuutta, painoa, vyötärönympärystä ja rasvakudoksen määrää.

Tutkimuksen alkaessa ja päättyessä koehenkilöiden fyysisellä aktiivisuudella ja painolla olikin selkeä yhteys, mutta syy- ja seuraussuhde saattaakin olla yleisesti oletettua päinvastainen. Tutkijoiden mukaan vähäinen fyysinen aktiivisuus ei ennustanut painonnousua, vaan painonnousu ennusti vähäistä fyysistä aktiivisuutta.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Time spent being sedentary and weight gain in healthy adults: reverse or bidirectional causality?

Riippumaton Cochrane Collaboration -tutkijajärjestö on kerännyt tietoa tutkimuksista, joissa on jaettu satunnaisesti koehenkilöitä enemmän ja vähemmän liikkuviin ryhmiin laihdutustarkoituksessa. 49 eri tutkimuksen yhdistettyjen tietojen mukaan liikunnalla on vain vähäinen vaikutus laihdutustulokseen. Suurin vaikutus on ruokavaliolla.

Exercise for overweight or obesity
Diet or exercise, or both, for weight reduction in women after childbirth

Liikunnalla on varmasti runsaasti hyödyllisiä terveysvaikutuksia, mutta laihdutettaessa sen vaikutus voi olla vaatimaton, ja lihavuusepidemian aiheuttajana vähäisen liikunnan rooli on kyseenalainen.