Tuoretta tutkimustietoa vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta (12/2008)

[1] Connecticutin, Kalifornian ja Minnesotan yliopistojen tutkijat vertasivat 3 kuukauden ajan kahta erilaista ruokavaliota. Koehenkilöillä oli rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Toinen ruokavalioista oli vähähiilihydraattinen, jossa energiasta vain 12 % tuli hiilihydraateista ja 59 % rasvasta. Toinen ruokavalio oli vähärasvainen, jossa 56 % energiasta tuli hiilihydraateista ja 24 % rasvasta. Kummallakin ruokavaliolla päivittäinen energiansaanti oli 1500 kcal.

Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaneet saivat vähärasvaista ruokavalioita noudattaneisiin verrattuna parempia tuloksia seuraavissa mittauksissa: triglyseridit, HDL-kolesteroli, HDL- ja kokonaiskolesterolin suhde, aterianjälkeinen veren rasvapitoisuus, apolipoproteiinien B ja A1 suhde, LDL-kolesterolin partikkelijakauma.

Vaikka vähähiilihydraattinen ruokavalio sisälsi kolme kertaa enemmän tyydyttynyttä rasvaa kuin vähärasvainen, niin silti sitä noudattaneilla tyydyttynyttä rasvaa oli veressä vähemmän kuin vähärasvaista ruokavaliota noudattaneilla. Myös elimistön itsensä tuottamaa rasvaa oli veressä vähemmän vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaneilla.

Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaneilla havaittiin myös epäsuora viite vähäisempään insuliiniresistenssiin. Tutkijoiden mukaan hiilihydraattien rajoittaminen on tehokas lähestymistapa parantaa metaboliseen oireyhtymän sekä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä.

Tutkimus julkaistiin Lipids-lehdessä. Carbohydrate Restriction has a More Favorable Impact on the Metabolic Syndrome than a Low Fat Diet

[2] Puolassa on tutkittu puolalaislääkäri Jan Kwasniewskin kehittämää Optimal Diet -ruokavaliota, joka sisältää niukasti hiilihydraatteja, runsaasti rasvaa ja pääasiassa eläinkunnan tuotteita. Tutkimukseen otettiin mukaan 31 tervettä keski-ikäistä koehenkilöä, joista 22 ovat jatkaneet sitä pidempään kuin kolme vuotta.

Useimmilla koehenkilöillä veren ketoaineet, vapaat rasvahapot, kokonaiskolesteroli ja LDL-kolesteroli ylittivät viitearvot. Triglyseridiarvot olivat suhteellisen matalat, HDL-kolesteroli korkea ja kolesterolisuhteet normaalit. Verensokeri, insuliini, glukagoni, kortisoli, homokysteiini, glyseroli ja c-reaktiivinen proteiini (CRP) olivat viitearvojen sisällä. Vain yhdellä koehenkilöistä todettiin insuliiniresistenssi.

Tutkijoiden mukaan tällaisen ruokavalion pitkäaikainen noudattaminen ei vahingoita aineenvaihduntaa eikä lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä, koska verensokerin hallinta on hyvä ja sydän- ja verisuonitautien tavanomaiset riskitekijät ovat suhteelliset matalat.

Tutkimus julkaistaan Nutrition Research -lehdessä. Long-term consumption of a carbohydrate-restricted diet does not induce deleterious metabolic effects (28; 12; 825-833)

[3] Duken yliopiston tutkijat vertasivat vajaan kuuden kuukauden ajan kahta erilaista ruokavaliota ylipainoisilla 2-tyypin diabeetikoilla. Toinen ruokavalioista oli vähähiilihydraattinen ketogeeninen ruokavalio, jossa hiilihydraattien määrä oli rajoitettu 20 grammaan päivässä. Toisella vähärasvaisella ruokavaliolla hiilihydraatteja saatiin 55 % energiasta ja hiilihydraatin lähteinä suosittiin hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja. Lisäksi tässä ruokavaliossa oli 500 kcal energiavaje. Kummallekin ryhmälle suositeltiin liikuntaa.

Ketogeenistä ruokavaliota noudattaneilla veren sokerihemoglobiini laski keskimäärin 1,5 %-yksikköä (vähärasvaisella vertailuruokavaliolla 0,5 %-yksikköä). Paino putosi noin 11 kg (vertailuryhmällä 7 kg, vaikka heidän ruoassaan oli vähemmän energiaa) ja HDL-kolesteroli nousi 0,14 mmol/l (vertailuryhmässä ei muutosta). 95 % ketogeenistä ruokavaliota noudattaneista ja 62 % vähärasvaista ruokavaliota noudattaneista pystyi vähentämään tai lopettamaan diabeteslääkityksen.

Tutkijoiden mukaan vähähiilihydraattinen ketogeeninen ruokavalio paransi verensokerin hallintaa ja lääkityksen tarvetta enemmän kuin vähärasvainen ruokavalio. Vähähiilihydraattinen elämäntapa on tehokas tapa antaa takapakkia kakkostyypin diabetekselle.

Tutkimus julkaistaan Nutrition & Metabolism -lehdessä. The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-glycemic index
diet on glycemic control in type 2 diabetes mellitus